Menu

Colposcopie

 Colposcopia este modalitatea prin care medicul foloseşte o cameră specială pentru a putea analiza cu atenţie vulva, vaginul şi colul uterin. Pe timpul colposcopiei, dacă este necesar, se poate preleva puţin ţesut (biopsie) de pe col sau de pe canalul endocervical pentru a fi analizat la microscop. Intervenţia durează circa 15 minute.

Colposcopia este o metoda de vizualizare a vaginului si colului uterin cu ajutorul unui colposcop, un instrument asemanator unui microscop.

Datorita informatiilor diagnostice pretioase obtinute prin colposcopie si testul Babes-Papanicolau, cancerul de col uterin, cea mai raspandita forma de cancer intalnita la femei la inceputul secolului XX, a devenit o maladie curabila Procedura nu se deosebeste foarte mult de un examen ginecologic obisnuit. Spre deosebire de examinarile endoscopice nu se introduce un tub in vagin, ci se practica doar vizualizarea din exterior cu ajutorul lentilelor, colposcopul neatingand corpul femeii examinate.

Colposcopia nu este dureroasa, nu necesita pregatire speciala, nu presupune internare si nu se face sub anestezie, astfel incat activitatile zilnice nu vor fi perturbate.

Colposcopia este utila in depistarea modificarilor precanceroase si canceroase ale vulvei, vaginului si colului uterin. Ea este indicata in primul rand femeilor care au prezentat anomalii la examenul ginecologic sau rezultate anormale la testul Babes-Papanicolau. Din pacate, nu toate femeile fac acest test conform indicatiilor si dintre acestea cel putin o treime neglijeaza sa faca colposcopia in cazul inregistrarii unor rezultate suspecte).